Onderzoek Agressie en intimidatie richting auteurs
- Datum
- Leestijd
Eén op de zeven auteurs heeft afgelopen jaar te maken gehad met agressie of intimidatie
In een onderzoek naar agressie en intimidatie richting auteurs door Ipsos I&O in opdracht van SchrijversVeilig geeft 14% van de auteurs aan dat ze het afgelopen jaar één of meerdere incidenten hebben meegemaakt. De helft hiervan heeft zelfs meerdere incidenten meegemaakt. Het grootste deel kreeg te maken met verbale agressie (12%).
Auteurs krijgen veruit het meest te maken met verbale agressie, bedreiging en intimidatie via sociale media (68%). Met name via Facebook en X, een kwart via e-mail.
De helft van de auteurs die een incident meemaakten, geven aan dat het incident ook discriminerend van aard was, gericht op het geslacht of gender van de auteur en gericht op de politieke overtuiging (beide 14%).
Zeven op de tien auteurs geeft aan dat ze effecten hebben ondervonden van de agressie en intimidatie. Zoals op het sociale mediagebruik (32%) en het plezier om te schrijven (26%).
Bijna niemand heeft het incident bij de politie gemeld of aangifte gedaan. Geen enkele auteur deed melding bij SchrijversVeilig. SchrijversVeilig is bij driekwart van de schrijvers onbekend. Slechts een vijfde heeft wel eens van SchrijversVeilig gehoord.
Vrouwelijke en mannelijke auteurs krijgen ongeveer even vaak te maken met agressie en intimidatie, maar de aard, ernst en gevolgen van de incidenten verschillen. Vrouwen ervaren het meest recente incident als ernstig en maken dit vaker mee tijdens persoonlijk contact. Ook ervaren vrouwen vaker discriminatie op basis van geslacht of gender.
Uitsplitsing naar het type auteur (schrijvers, vertalers, illustrators en medewerkers van uitgeverijen) laat zien dat een vijfde van de schrijvers agressie meemaakt. 18% van de schrijvers heeft het afgelopen jaar het vaakst te maken met één of meerdere vormen van agressie en intimidatie, onder vertalers is dit twee procent.
Martijn David van de Groep Algemene Uitgevers:
Agressie, intimidatie en bedreiging komen vaker voor dan ik dacht. Dat zet de vrijheid van meningsuiting onder druk. Het is van belang dat iedereen zich hiervan bewust is, én dat iedereen SchrijversVeilig kent. Daar kunnen auteurs en ook medewerkers van uitgeverijen altijd terecht.
Miro Lucassen van de Auteursbond:
Dat een op de zeven schrijvers te maken heeft met intimidatie en bedreiging is een schokkend getal. Er is veel meer aan de hand dan de zaken die de publiciteit halen. Het is van groot belang dat bedreigde schrijvers hulp inroepen. Blijf er niet alleen voor staan, doe altijd een melding bij SchrijversVeilig.
Over SchrijversVeilig
SchrijversVeilig is in juni 2024 opgericht door de Groep Algemene Uitgevers en de Auteursbond met als doel de positie van schrijvers te versterken tegen geweld, agressie en intimidatie. SchrijversVeilig wordt ondersteund door het ministerie van OCW en is ondergebracht bij PersVeilig die haar expertise inzet om auteurs en uitgevers te ondersteunen.
Om beter inzicht te krijgen in de aard van de agressie en de gevolgen ervan voor schrijvers gaf SchrijversVeilig opdracht voor dit onderzoek. In totaal hebben 1.689 auteurs de vragenlijst ingevuld.
Lees hier het volledige onderzoeksrapport.
Foto: Sander Koning/ ANP